Jak, a także z czego łatwo i szybko przygotować zdrowy napój, który oczyści nasz ustrój, dostarczy mu witamin, enzymów i antyoksydantów oraz wzmocni naturalne mechanizmy obronne organizmu? Wystarczy kupić:
- zielone jabłko
- gruszka
- naturalny proszek Amalaki z młodym jęczmieniem
Jabłko i gruszkę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki (bez pestek) i wkładamy do blendera. Dodajemy 250 ml czystej wody i dwie łyżeczki drobno zmielonego proszku Amalaki z młodym jęczmieniem. Miksujemy przez 1 minutę po czym uzyskujemy dwie porcje napoju o zrównoważonym smaku, w sam raz na poranny rozruch.
Amalaki i młody jęczmień
Emblica officinalis i Hordeum vulgare to dwa superfoods, które w obecnym czasie wiele osób lubi i włącza do swojej regularnej diety – w postaci suszonych na słońcu owoców (amalaki), które po prostu się zjada, lub zmielonego proszku (amalaki, młody jęczmień), który można przyjmować w kapsułkach lub rozpuścić w wodzie.
Inną ciekawą możliwością, o której jeszcze nie mówi się zbyt wiele, jest mieszanie czystego proszku ze świeżo wyciśniętymi sokami lub smoothie. Młody jęczmień zawiera magnez, który przyczynia się do alkalizacji organizmu i jego równowagi elektrolitycznej. Idealnie nadaje się zatem do wiosennego odkwaszania organizmu. Witamina B6 wspomaga prawidłową produkcję czerwonych krwinek, a zawarta miedź pomaga w przenoszeniu żelaza i tlenu w organizmie. W połączeniu z mielonym amalaki zwiększa zdolność przyswajania żelaza, zmniejsza stopień zmęczenia i znużenia oraz wspomaga metabolizm energetyczny i wzmacnia układ odpornościowy dużą zawartością witaminy C.
Co zatem wypijesz w tym smoothie:
- szeroka gama antyoksydantów (substancji hamujących normalny proces utleniania, który odpowiada za starzenie się i śmierć komórek)
- bioflawonoidy (witaminy wspomagające odporność ścian komórkowych na przenikanie szkodliwych substancji – wolnych rodników)
- ważne aminokwasy egzogenne
- wapń, żelazo, fosfor, magnez, miedź
- witaminy: C, B1, B2, B6, karoten
- 5 smaków z sześciu - aby zrównoważyć trzy biologiczne energie vata pitta i kapha
Naturalne źródło witaminy C
Nie tylko w ajurwedzie amalaki cenione jest za wysoką zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy. Witamina C zawarta w tym małym indyjskim owocu znacząco przyczynia się do oczyszczenia ustroju z wolnych rodników oraz stymuluje mechanizmy obronne organizmu.
Ile witaminy C potrzebuję?
Spożycie witaminy C jest dla każdego bardzo indywidualne. Zalecana dawka witaminy C dla zdrowego stylu życia to zazwyczaj około 60 mg. W chorobach układu oddechowego lekarze zalecają dzienną dawkę 100 - 150 mg. W przypadku większego obciążenia (np. stres) jego zużycie wzrasta nawet do kilku tysięcy mg. Sportowcy, osoby z obniżoną odpornością, chorzy, diabetycy, palacze i alkoholicy mają zwiększoną potrzebę spożycia witaminy C. Na bieżące spożycie witaminy C wpływa dieta i spożycie płynów, a także wysiłek fizyczny i stres psychiczny. Niedobór witaminy C objawia się zmęczeniem, krwawieniem dziąseł i ogólną obniżoną odpornością na infekcje. Witamina C nie jest magazynowana w organizmie, dlatego konieczne jest jej regularne przyjmowanie. Szczególnie dzieci, osoby starsze i chorzy potrzebują dostarczać ją w regularnych dziennych dawkach. Naturalnie pozyskiwana witamina C jest znacznie bardziej skuteczna niż ta przygotowana syntetycznie.