Jesteś tutaj

Róża – królowa kwiatów

Róża, znana w Indiach jako Shatapatri lub Taruni, ma bardzo szerokie zastosowanie na Wschodzie. W Persji, Indiach, Chinach i innych krajach tradycja jej stosowania jest związane nie tylko z produkcją perfum i kosmetyków, jak w naszym kręgu kulturowym, ale jest powszechnym składnikiem kulinarnym i elementem receptur medycyny ajurwedyjskiej.

Róża jako lekarstwo

Ta ozdobna roślina posiada wiele właściwości leczniczych, o których wspominają klasyczne dzieła Ajurwedy i które zostały potwierdzone badaniami naukowymi. Shatapatri zajmuje ważne miejsce w Ajurwedzie ze względu na swoje właściwości chłodzące, co działa uspokajająco na doszę Pitta, którą redukuje, a tym samym pomaga przywrócić równowagę w organizmie. Korzystnie wpływa także na kondycję serca, uspokaja umysł i poprawia jakość skóry. Często wchodzi w skład ajurwedyjskich mieszanek, których zadaniem jest detoksykacja organizmu i poprawa ogólnego samopoczucia. Woda różana jest tradycyjnie stosowana w celu poprawy jakości widzenia, aplikuje się ją bezpośrednio na oczy.

Badania naukowe pokazują, że róża zawiera szereg związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy, garbniki, terpeny i różne olejki eteryczne. Substancje te przyczyniają się do jej działania przeciwzapalnego, przeciwutleniającego i przeciwbakteryjnego. Badania sugerują również, że róża pozytywnie wpływa na nastrój i zmniejsza stany lękowe, wspierając jej tradycyjne zastosowanie w aromaterapii. Jej przyjemny zapach w praktyce ajurwedyjskiej uważany jest za kojący umysł i emocje. Ekstrakty z róży są często stosowane w kosmetykach, ponieważ działają łagodząco, harmonizująco i uelastyczniająco na skórę. Jej działanie antyseptyczne może pomóc w leczeniu drobnych podrażnień skóry.

Historia i kulturowe znaczenie róży

Róża, której ojczyzną jest przede wszystkim region euroazjatycki, ma dziś ponad sto odmian, które powstały na przestrzeni wieków w wyniku krzyżowania i ukierunkowanej hodowli kilku oryginalnych gatunków. W naszym środowisku były to głównie róża celtycka (rosa gallica), róża psia (rosa canina), na Bliskim i Środkowym Wschodzie róża perska (rosa persica) i róża damasceńska (rosa damascena), która jest dziś powszechnie stosowana w dobrze znanych w Bułgarii olejkach różanych. W Chinach i Indiach była to róża chińska (rosa chinensis/rosa indica) i róża olbrzymia (rosa gigantea). Róża stulistna (rosa centifolia), będąca częścią tradycyjnej kuchni indyjskiej i mieszanek medycyny ajurwedyjskiej, powstała ze skrzyżowania damasceńskiej, celtyckiej i dzikiej róży w Azji Mniejszej i na Kaukazie. W XVI wieku, w Europie była dalej uszlachetniana, gdzie zasłynęła zwłaszcza jako składnik francuskich perfum.

Róża stulistna

Ten szlachetny gatunek róży ma bogatą historię i znaczenie kulturowe na całym świecie. W Indiach uważa się ją za kwiat, który pojawił się głównie za czasów dynastii Mogołów (1526-1858), która przybyła do Indii z Azji Środkowej i za panowania której, uprawiano róże i inne kwiaty we wspaniałych, pałacowych ogrodach, z których według tradycji arabsko-perskiej wytwarzano odurzające zapachy i perfumy. Obecnie w Indiach róża jest uważana za symbol zarówno ziemskiej, jak i nadprzyrodzonej miłości i jest używana zarówno podczas świeckich uroczystości, jak i ceremonii religijnych zwanych pudżą (puja).

W poezji perskiej róża stulistna była uważana za symbol piękna i metaforę doskonałej miłości. W starożytnym Egipcie królowa Kleopatra używała jej w swoich słynnych perfumach i kąpielach.W Europie róża ta kojarzona jest ze św. Elżbietą Węgierską, patronką chorych i biednych, znaną ze swej troski o cierpiących. To bogate dziedzictwo kulturowe przyczynia się do postrzegania róży nie tylko jako pięknego kwiatu, ale także jako symbolu miłości, piękna i duchowej czystości.

Róża, jej właściwości i działanie według Ajurwedy

Ajurweda przypisuje każdej roślinie różne właściwości i naturalne cechy. Specyficzne ustawienie wszystkiego, co spożywamy, zgodnie z tymi właściwościami, oddziałuje na nasz organizm wzmacniając lub osłabiając trzy dosze – vata, pitta i kapha, których wzajemna równowaga na poziomie indywidualnym wpływa na ogólny stan zdrowia człowieka.

  • zasadniczą cechą (guna) róży jest lekkość
  • podstawowy smak (rasa) jest gorzki, cierpki i słodki
  • podstawowa moc to chłodzenie
  • jest tridoszowa, ma korzystny wpływ na wszystkie trzy dosze

Właściwości zdrowotne róży

  • wzmacnia serce
  • absorbuje substancje w jelitach, pomaga przy IBS (zespole jelita drażliwego) i biegunce
  • poprawia trawienie
  • wzmacnia kondycję serca
  • wspiera żeński i męski układ rozrodczy
  • wspiera dobry wygląd skóry
  • harmonizuje pracę mózgu
  • łagodzi uczucie wewnętrznego ciepła i pieczenia (często przy zwiększonej doszy pitta) a tym samym pomaga przy gorączce, zapaleniu żołądka, bólu gardła, zapaleniu krtani, oparzeniach słonecznych itp.

Tradycyjne ajurwedyjskie wykorzystanie owoców dzikiej róży

Oprócz zmielonych płatków stosowanych jako proszek, pasta, dżem, słynna woda różana lub pachnący olejek różany, istnieje jeszcze jeden wyjątkowy sposób na skorzystanie ze wspaniałych zdrowotnych właściwości róży, a mianowicie w postaci słodkiego indyjskiego przysmaku zwanego gulkandem. Ten deser składa się z suszonych płatków róż i cukru trzcinowego. Poniżej znajdziesz przepis na łatwe wykonanie go w domu.

Proszek z płatków róży – dodaj ¼ do ½ łyżeczki proszku różanego do mleka lub wody i przyjmuj na pusty żołądek raz lub dwa razy dziennie. Pomaga przy nadkwasocie.

Woda różana z namoczonych płatków róż – do szklanki czystej wody dodaj 2-3 łyżeczki wody różanej. Pij przed posiłkami raz lub dwa razy dziennie jako środek wzmacniający żołądek. Stosuj samodzielnie jako płyn do płukania oczu, aby złagodzić pieczenie lub jako tonik do skóry w celu nawilżenia.

Świeże płatki róż – najlepiej żuć 2-4 płatki rano, pomaga przy owrzodzeniach jamy ustnej.

Rose Sharbat (syrop różany) – zmieszaj 2-3 łyżeczki różanego syropu ze szklanką wody i wypij przed posiłkiem, aby złagodzić uczucie gorąca i pieczenia w organizmie. Pomaga ochłodzić i zredukować doszę pitta.

Herbata różana - oczyść 5-6 świeżych płatków róż (na 250 ml wody) i usuń białą bazę (aby herbata nie była gorzka). Gotuj przez 5 minut, aż płatki ściemnieją. Odcedź mieszaninę i ciesz się filiżanką pachnącej herbaty, która pomaga w utracie wagi.

Gulkand

Gulkand to słodka mikstura z płatków różowych róż, pochodząca z subkontynentu indyjskiego i stosowana zarówno w medycynie ajurwedyjskiej, jak i tradycyjnej medycynie perskiej w leczeniu zaburzeń równowagi ciała. Termin pochodzi od perskiej nazwy gul (róża) i qand (cukier/słodki). To doskonały preparat ziołowy, który:

  • zmniejsza występowanie wrzodów i aft w jamie ustnej oraz pomaga złagodzić pieczenie i ból jamy ustnej i gardła
  • pomaga zmniejszyć zmęczenie, bóle mięśni, letarg i napięcie stresowe
  • korzystnie wpływa na nadkwasotę, zgagę, niestrawność i bóle brzucha      
  • pomaga zmniejszyć skutki uboczne antybiotyków, leków przeciwbólowych i innych leków powodujących nudności, pieczenie i wrzody

Stosuj 1-2 łyżeczki gulkandu 1-2 razy dziennie, popijaj wodą lub mlekiem, aby jej działanie lepiej się wchłonęło.

Jak łatwo przygotować gulkand w domu?

Do szklanego pojemnika wsyp warstwę płatków róż i posyp równomiernie warstwą cukru trzcinowego. Następnie ponownie rozłóż warstwę płatków kwiatów i ponownie warstwę cukru. Powtarzaj proces, aż do napełnienia słoika, a następnie zamknij go pokrywką i wystaw na słońce na 7 do 10 dni. Co drugi dzień mieszaj gulkand czystą łyżką. Następnie przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce.

Skorzystaj z dobroczynnego działania owoców dzikiej róży w naszych autentycznych, ajurwedyjskich mieszankach:

AMALAKI napój RÓŻA

Napój ten wspiera odporność, piękną skórę i dobry wzrok. Dzika róża przyczynia się do czystości i zdrowego wyglądu skóry, równowagi psychicznej oraz optymalizuje stan wzroku. Amalaki wspomaga pracę układu trawiennego, żołądka i jelit. Witamina C zawarta w napoju wspomaga tworzenie kolagenu, metabolizm energetyczny, układ odpornościowy, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, zwiększa wchłanianie żelaza oraz zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie.

AMALAKI owoc róża

Owoc ten jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Dzika róża przyczynia się do równowagi psychicznej, a amalaki wspomaga pracę układu trawiennego, żołądka i jelit oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Ajurwedyjski immunologiczny pakiet Odporność & piękna skóra

Połącz AMALAKI napój RÓŻA dla oczyszczenia i rewitalizacji skóry z ajurwedyjskim oczyszczającym eliksirem SVEDAPRASH, aby zachować dobry wygląd i czystość skóry. Zestaw ten zapewnia naturalne źródła witamin i przeciwutleniaczy, które zapewniają promienną skórę dzięki ajurwedyjskim ziołom, które oczyszczają krew i wzmacniają odporność organizmu. Jest łatwy w użyciu i idealny dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i urodę naturalnymi sposobami.

Polecane produkty

AMALAKI napój RÓŻA

Odporność & rewitalizacja skóry i dobry wzrok

25,00 zł
-+

AMALAKI owoc róża

Odporność & równowaga psychiczna

17,50 zł
-+

Odporność & piękna skóra

Źródło witamin i przeciwutleniaczy & łatwe stosowanie

-10% 67,05 zł
pierwotna cena 74,50
-+

Dbałość o cerę

Domowa troska o zdrowie

-10% 86,40 zł
pierwotna cena 96,-
-+

Oczy & funkcje widzenia

Domowa troska o zdrowie

-10% 80,10 zł
pierwotna cena 89,-
-+

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.