Jesteś tutaj

Moringa znana jako „drzewo życia”

Moringa, po łacinie moringa oleifera, to smukłe drzewo z rodziny moringowatych rosnące u podnóża Himalajów. Obecnie spotykana jest na całym subkontynencie indyjskim, w Arabii, Afryce i na Madagaskarze, ale również, w uszlachetnionej formie jest uprawiana na całym świecie.

Moringa dorasta do wysokości 12 m i charakteryzuje się długimi na ok. 30 cm wiechami kwiatów i strączkowatymi torebkami z silnie oleistymi nasionami. Bywa również nazywana „drzewem chrzanowym” lub „drzewem patyczkowym”.

Moringa jako uniwersalne panaceum

Moringa jest opisywana przez wiele kultur jako uniwersalne „lekarstwo na wszystko”. Jest i była znana z racji swojego dobroczynnego działania nie tylko w Ajurwedzie, ale także w starożytnym Egipcie, a później w starożytnej Grecji i Rzymie. W Afryce nazywana jest „cudownym drzewem”. We współczesnym świecie zaliczana jest do tzw. „superfoods”, które charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy.

Wszechstronne zastosowanie moringi kojarzone jest głównie z subkontynentem indyjskim i Afryką, gdzie przetwarza się jej liście, które są częścią normalnej diety, dodaje są je również do sałatek, zup i sosów. Liście są bogate w wiele składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, mangan, magnez, cynk i żelazo, witaminy, takie jak beta-karoten, ryboflawina, biotyna, kwas foliowy i askorbinowy, kwasy nienasycone omega 3 i 6 oraz białka. Owoce w postaci zielonych strąków są używane głównie w Indiach. Nasiona moringi są natomiast prażone i smakują jak orzechy.

Ajurweda i tradycyjna medycyna ludowa wykorzystują prawie wszystkie części tego drzewa do leczenia ponad 300 różnych rodzajów chorób. Liście oraz pozyskiwany z nich sok stosuje się głównie do leczenia uszkodzeń mechanicznych oczu, alergii, astmy, problemów ze wzdęciami, oznakami starzenia, nadciśnienia, krwawienia, zapalenia oskrzeli, cholery, zapalenia jelita grubego, cukrzycy, biegunek, stanów zapalnych, wczesnych patologii kości i bóle głowy. Korzenie stosuje się na niestrawność, uśmierzanie bólu, przeciw pasożytom, natomiast nasiona działają przeciwzapalnie i obniżają gorączkę.

Tradycyjni uzdrowiciele z Azji Południowo-Wschodniej używają moringi również w leczeniu reumatyzmu, nerwowości, gruźlicy, zaburzeń słuchu, infekcji wirusowych, zaparć i kurzej ślepoty. Kwiaty są używane jako środek pobudzający uważność uczniów, dla lepszej koncentracji, równowagi i stymulacji mającej na celu aktywność fizyczną i utratę wagi.

Badania ekspertów dowiodły, że ekstrakt z moringi ma bardzo pozytywny wpływ na wolne rodniki w organizmie i działa jako silny przeciwutleniacz antystarzeniowy. Ponadto udowodniono znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi, a także zmniejszenie stężenia lipidów w osoczu.

Gdzie zdobyć moringę?

W jakiej formie można u nas dostać moringę? Najczęściej spotkasz ją w postaci proszku, kapsułek lub suszonych liści, można nawet dostać nasiona, ale ze względu na polski klimat jest to wyzwanie tylko dla nielicznych ogrodników. Spróbuj naszego wyjątkowego połączenia Amalaki i Moringi, które wzmacnia immunologię i zwiększa odporność na stres. Dostępne w postaci czysto zmielonego proszku o jakości RAW, wystarczy zalać gorącą wodą, osłodzić miodem lub dodać do smoothie, soku czy jaglanki.

Film o morindze obejrzysz POD TYM skrótem

Polecane produkty

AMALAKI napój MORINGA

Immunologia & odporność na stres

25,00 zł
-+

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.