Jesteś tutaj

Guawa - symbol tropikalnego raju

Soczyste owoce guawy, znane z egzotycznych koktajli, lodów, deserów i innych kulinarnych specjałów krajów o cieplejszym klimacie, dzięki swojemu słodkiemu, orzeźwiającemu i pysznemu smakowi, przypominającemu gruszki i figi, stały się symbolem tropikalnego raju.

Guawa znana również jako guajawa, czy gruszla, to niewielkie drzewo prawdopodobnie pochodzące z Ameryki Południowej, gdzie ludzie używali jej owoce już 5000 lat temu. Stamtąd stopniowo rozprzestrzeniło się na wszystkie tropikalne i subtropikalne regiony świata, gdzie tamtejsze kultury z łatwością polubiły jego owoce i dodały je do swojej diety.

Zdrowe owoce guawy

Czy wiesz, że owoc gujawy, dzięki bogatej kompozycji witamin, przeciwutleniaczy, minerałów i błonnika, jest również uważany za bardzo wartościowy i zdrowy owoc? Zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. W tradycyjnych systemach leczniczych nie tylko owoce, ale także liście i kora są stosowane np. przy rozstrojach żołądka, biegunkach, czerwonce, cukrzycy czy problemach menstruacyjnych. Jest również szeroko stosowany ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Ekspertyzy dowiodły, że w liściach i korze guawy występuje tzw. likopen – przeciwutleniacz (nieprowitaminowy karotenoid), który ma właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie tego owocu stanowi zatem odpowiednią profilaktykę przed rozwojem raka żołądka, płuc, szyjki macicy czy prostaty. Pomaga również przy infekcjach bakteryjnych, stanach zapalnych i łagodzi ból. Zawarta w nim substancja kwercetyna pomaga w chorobach wirusowych i gorączce.

Witaminy i guawa

Regularne spożywanie guawy przyczynia się do zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Utrzymuje organizm w zdrowej równowadze energetycznej, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu zmęczeniu i wyczerpaniu. Witamina A, której również jest tu w obfitości, korzystnie wpływa na dobrą kondycje przewodu pokarmowego i funkcje wzrokowe. Zawarty potas wspiera zdrowe funkcjonowanie nerwów, mięśni i ciśnienie krwi. Inne dobroczynne substancje zawarte w guawie to np. magnez, żelazo, cynk, fosfor, kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik i witamina B.

Zjedz zdrową przekąskę

Świeżą guawą możemy się cieszyć głównie w krajach, w których rośnie, ponieważ bardzo szybko psuje się podczas transportu. Dla miłośników roślin zagranicznych można również zdobyć nasiona, ale jest to duże wyzwanie ze względu na polski klimat. Guawa potrzebuje dużo światła, słońca i ciepła, nie przetrwa długo w zimnym środowisku.

Idealnym sposobem na delektowanie się guawą w naszym kraju są zatem suszone owoce, które dobrze się przechowują i które można zabrać ze sobą wszędzie. Zjedz zdrową przekąskę i wypróbuj pysznie soczystą Guawę, pełną witamin C, A i błonnika, która jest suszona energią słoneczną i przetwarzana w tradycyjny ajurwedyjski sposób bez dodatku siarki i konserwantów. Zjedz zdrową i wartościową przekąskę!

Polecane produkty

MANGO owoc

Witamina C, A & betakaroten

20,50 zł
-+

PAPAYA owoc

Witamina A, C & enzymy

17,50 zł
-+

JACKFRUIT owoc

Witamina C, A & wapń

17,50 zł
-+

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.