Naturalna produkcja eliksirów ajurwedyjskich
Przygotowanie eliksirów ziołowych odbywa się dokładnie tak, jak opisano je w klasycznych tekstach ajurwedyjskich. Ich podstawą jest ceniony ajurwedyjski owoc Amalaki, który posiada dużą ilość przeciwutleniaczy i witaminy C. Owoc Amalaki najpierw zanurza się w gorącej kąpieli wodnej, aby oddzielić pożywny miąższ od rdzenia. Następnie z mieszanki poszczególnych części kilkudziesięciu roślin przygotowuje się wywar ziołowy, który miesza się z miękkim miąższem owocu Amalaki. W dalszym procesie podgrzewania nadmiar wody odparowuje, aż w końcowej fazie pozostaje jedynie konsystencja w postaci dżemu ziołowego. Ta forma jest bardzo łatwo przyswajalna przez organizm i zapewnia wysokiej jakości ajurwedyjską terapię, którą doskonale uzupełniają herbaty ajurwedyjskie. Odpowiednie ich połączenia można znaleźć w ajurwedyjskich domowych terapiach.