Asparagus racemosus po polsku szparag indyjski, w sanskrycie shatavari to krzaczasta roślina występująca głównie w Nepalu, Indiach i Sri Lance. W Ajurwedzie roślina ta jest określana jako „królowa ziół” z epitetem „ta, która ma stu mężów”.
Rozpoznaje się go po małych liściach iglastych i małych czarno-fioletowych jagodach. Latem kwitnie małymi, białymi kwiatami. Stosowana część to korzenie, które są podobne do indyjskiego żeń-szenia, ashwagandhy.
Shatavari – najskuteczniejsze ajurwedyjskie zioło dla kobiecej witalności
Swoją nazwę zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości fitoestrogenów, które działają odmładzająco i wzmacniająco na czynność układu rozrodczego. Działa jak rasayana na odmłodzenie i witalność kobiecego organizmu. Reguluje równowagę hormonalną i harmonizuje pracę narządów kobiecych. Wzmacnia płodność i wspomaga produkcję mleka matki. Pomaga regulować cykl menstruacyjny i przyczynia się do płynnego przebiegu miesiączki. Zapewnia dobre samopoczucie psychiczne w przejściowym okresie menopauzy oraz optymalizuje stan psychiczny. Stosuje się przy nie trzymaniu moczu, kandydozie i niepłodności. Działa jako wzmacniający i regenerujący tonik przy badaniach onkologicznych i chemioterapii. Wzmacnia system odpornościowy i funkcje życiowe całego organizmu. Pomaga przy biegunce, nadkwasocie, wrzodach żołądka i problemach jelitowych, nawilża błonę śluzową przy bólach gardła i obniża gorączkę.
Shatavari w ajurwedyjskim systemie medycyny
Jak przekonuje Ajurweda ma również pozytywny wpływ na męski układ rozrodczy. Wspomaga potencję i korzystnie wpływa na układ urologiczny. Działa jako skuteczny afrodyzjak. W połączeniu z ashwagandhą i guduchi zwiększa tzw. „odżas” – rdzeń witalności i esencję układu odpornościowego.
Według ajurwedyjskiej koncepcji sześciu smaków, shatavari zawiera w sumie dwa z sześciu smaków. Jest to smak słodko-gorzki, dlatego często używa się go do usuwania nagromadzonych dosz pitta i vata, uspokajania ich i równoważenia. Dla odmiany, zwiększa doszę kapha. Shatavari jest doskonałą rasayaną dla pitta i żeńskiego układu rozrodczego. Odżywia i oczyszcza krew. Jej natura jest sattiwiczna, sprzyjająca miłości i oddaniu. Shatavari można przygotować w postaci wywaru mlecznego z ghee, miodem i pieprzem lub w postaci herbaty.
Jak przygotowujemy shatavari?
W naszej ziołowej manufakturze w Nepalu, korzeń shatavari przetwarzamy poprzez staranne ręczne czyszczenie, po czym miażdżymy, a następnie mieszamy z innymi ziołami, które synergicznie uzupełniają jego potencjał leczniczy. Spotkacie go w kilku herbatach, dedykowanych zdrowiu kobiet. Dla przywrócenia i utrzymania równowagi hormonalnej przygotowaliśmy ajurwedyjską herbatę Ashoka. Herbata Apana wspomaga prawidłowy przebieg menstruacji. W przypadku bardzo obfitych lub przedłużających się krwawień menstruacyjnych odpowiednia jest herbata Dhataki, a przy braku regularnego cyklu – herbata Shatapushpi. Shatavari to także podstawowe zioło w ajurwedyjskim eliksirze odżywczym Arthavaprash, który polecamy do ogólnej regeneracji i wzmocnienia witalności kobiecego organizmu, w tym wspomagania problemów ginekologicznych.