Jesteś tutaj

Poznaj naturalny tonik wymacniający mięśnie, stawy i kości - zioło kudzu

Opornik łatkowaty (łac. Pueraria lobata), w sanskrycie kudzu, jest pnącą rośliną. Występuje głównie w Azji. Rozpoznawalna po dużych potrójnych liściach i niebieskich lub fioletowych kwiatach.

Najcenniejszą częścią kudzu jest korzeń

 

Najczęściej stosowaną częścią tego zioła jest korzeń, którego działanie znane jest Dalekiemu Wschodowi od ponad 2000 lat. Ayurveda opisuje kudzu przede wszystkim jako doskonały tonik do regeneracji mięśni i ciała. Korzeń kudzu zawiera cenne izoflawonoidy, które mają działanie oczyszczające, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwgorączkowe. Wraz z innymi substancjami aktywnymi wzmacniają układ nerwowy i krążenia oraz pozytywnie wpływają na alergie. Pomagają również zmniejszyć apetyt a także minimalizują nieprzyjemne objawy menopauzy.

Składniki kudzu przyczyniają się do dobrego trawienia, leczenia cukrzycy, alkoholizmu i innych uzależnień. Pomagają również w leczeniu górnych dróg oddechowych i problemów skórnych, w tym alergicznej wysypki, swędzenia i łuszczycy. Zmniejszają również ból mięśni i pomagają przy odrze, czerwonce i biegunce. Wspierają leczenie polio, zapalenia mózgu, migreny i urazów.

 

Kudzu zawiera hormony ważne dla układu nerwowego.

Pod koniec XX wieku przeprowadzono kilka badań nad leczniczym działaniem tej rośliny, potwierdzając tym samym starożytną wiedzę o Ajurwedzie. Zostało naukowo udowodnione, że substancje aktywne zawarte w korzeniu kudzu stabilizują układ nerwowy i wzmacniają produkcję serotoniny i dopaminy. Hormony te są odpowiedzialne za prawidłowe przekazywanie bodźców do mózgu i wzajemne połączenie jego części. Wykazano również, że działa pomocniczo w walce z uzależnieniami, wspierając układ sercowo-naczyniowy i pomagając szybciej regenerować wyczerpany organizm.

Wartość odżywcza i zastosowanie w kuchni

Z żywieniowego punktu widzenia kudzu jest bogatym źródłem żelaza i innych minerałów, takich jak sód i wapń. Ma dużo węglowodanów w postaci skrobi, które mają wysoką wartość odżywczą i dlatego jest również stosowany w kuchni do zagęszczania żywności - większość ludzi zna kudzu jako biały proszkek. Nie zawiera tłuszczu, jest lekkostrawny i zapobiega nadkwaśności żołądka.

Produkty ajurwedyjskie na bazie kudzu

Według ajurwedyjskiego konceptu sześciu smaków, kudzu ma słodki smak, który skutecznie redukuje vatę i pitta, natomiast zwiększa kaphę. Zmielony korzeń tej wyjątkowej rośliny miesza się z innymi ziołami, takimi jak himalajska herbata ajurwedyjska Kudzu, która przyczynia się do wzmocnienia mięśni i pomaga przy budowie masy mięśniowej. Działa również jako tonik pobudzający, jest źródłem energii, wzmocnienia odporność i witalność organizmu. W przypadku zwiększonej aktywności fizycznej lub treningu sportowego zalecamy go w połączeniu z ziołowym eliksirem Mamsaprash, gdzie oprócz owoców amalaki i ziół ajurwedyjskich znajdziesz również mielony sezam i orzechy nerkowca.

Wybierz inne produkty z naszej ajurwedyjskiej oferty dedykowane dla układu mięśniowo-szkieletowego. W naturalny sposób zadbaj o swój kręgosłup, kości i stawy.

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.