Ghee to sanskryckie określenie klarowanego masła. W sanskrycie ghee jest znane jako ghrta - słowo wywodzące się od podstawy „ghr”, co oznacza „błyszczeć”. Tłumaczenie to oznacza zdolność łączenia ciała i umysłu. W Indiach ghee często kojarzy się z synonimem eliksir zdrowia ze względu na jego silny wpływ na ogólne wzmocnienie organizmu, wspomaganie aktywności mózgu i wydłużanie życia.
Różnica między masłem a ghee
Ghee powstaje przez powolne podgrzewanie niesolonego masła. Dzięki podgrzaniu poszczególne składniki takie jak laktoza, cukier i białka mleka w postaci piany zaczynają się rozdzielać. Po chwili cała woda odparowuje, a cukier i laktoza są usuwane ręcznie. Tak więc, w końcu zostaje nam tylko klarowny złoty płyn, czysta esencja - ghee. Od klasycznego masła różni się głównie składem – jest to prawie 100% tłuszczu, podczas gdy normalne masło zawiera go tylko ok. 83%, dodatkowo wodę, serwatkę czy laktozę. Po tym zabiegu ghee jest odpowiednią alternatywą żywieniową dla osób z nietolerancją laktozy. Należy wspomnieć, że mimo obróbki termicznej, ghee zachowuje cenne składniki, między innymi: witaminy A, E oraz minerały, takie jak potas, magnez i żelazo. Zawiera również kwas masłowy, chroni błonę śluzową jelit, działa przeciwzapalnie, pomaga utrzymać poziom insuliny, obniża poziom cholesterolu, rozkłada tłuszcze, wspomaga wzrost mięśni i działa jako silny przeciwutleniacz. Kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 działają również jako toniki nerwowe i mózgowe. Zaletą ghee jest również to, że w przeciwieństwie do masła nie trzeba go przechowywać na zimno. Ze względu na brak wody, która po pewnym czasie powoduje jełczenie masła, ghee można stosować przez wiele miesięcy w temperaturze pokojowej. Jeśli stosuje się go zewnętrznie do pielęgnacji skóry (zwłaszcza w przypadku skóry suchej), im starsze ghee, tym lepiej.
Ghee w Ajurwedzie
Z historii wiemy, że już 5000 lat temu starożytni indyjscy mędrcy znali dobroczynny wpływ ghee na wsparcie ciała i umysłu. Ghee od dawna uważane jest za jeden z najważniejszych i najbardziej korzystnych środków Ajurwedy. Zarazem, jest to jeden z najbardziej sattivicznych pokarmów, znany z czystej, harmonizującej i podnoszącej na duchu natury. Pokarmy sattwiczne promują siłę fizyczną, czyste umysły, dobre zdrowie i długowieczność. Dlatego ghee jest często integralną częścią tradycyjnych receptur ajurwedyjskich, terapii oczyszczających i rasajany oraz indyjskich praktyk kulturowych. Współgra z wiedzą na temat siedmiu tkanek organizmu.
W Sushruta Samhita mówi się o ghee tak oto: „Ghrita jest słodka, łagodna, miękka, zimna, tłusta, nie zwiększa nawilżenia w tkankach ciała, poprawia ruch jedzenia w układzie pokarmowym, pomaga przy kolkach i gorączce, łagodzi vatę i pittę, zwiększa kaphę, odżywia dhatus i wzmacnia odżas, stymuluje pamięć i inteligencję, korzystnie wpływa na skórę, głos, urodę, miękkość, witalność, siłę życia i długowieczność.
Ghee jest używane w medycynie ajurwedyjskiej jako medium, środek lub przewodnik (anupana) do przygotowania, użycia, ukierunkowania i lepszego wchłaniania efektów tradycyjnych preparatów ziołowych. Taką rolę odgrywa ghee nawet w przypadku najsłynniejszego ajurwedyjskiego eliksiru życia – Chyawanprash, odżywczego dżemu ziołowego skomponowanego z unikalnej kombinacji ziół, amalaki i ghee. Od 3000 lat jest z powodzeniem przygotowywany i stosowany w Indiach, można tam znaleźć wielu tradycyjnych producentów, którzy pieczołowicie strzegą swoich unikalnych receptur i przekazują je z pokolenia na pokolenie jako bogactwo rodzinne. Tak jest również w przypadku Chyawanprash, który oferujemy pod naszą marką. Właściwości antyoksydacyjne Chyawanprash korzystnie wpływają na kondycję przewodu pokarmowego, optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego i kompleksową witalność tkanek organizmu. Rano i wieczorem zalecamy spożywanie 1-2 łyżeczek wypijanych z łykiem letniego mleka organicznego, mleka roślinnego lub wody. Ghee jest ważną częścią wielu naszych ajurwedyjskich eliksirów ziołowych do głębokiej regeneracji. Występuje w linii eliksirów oczyszczających odpowiedzialnych za oczyszczanie poszczególnych układów ciała. Współgra z wiedzą na temat siedmiu tkanek organizmu. Dzięki swojej konsystencji eliksiry stanowią doskonałe odżywienie organizmu i są w pełni kompatybilne z ajurwedyjskimi herbatami ziołowymi. Możesz dowiedzieć się, jak skutecznie je łączyć dzięki naszym ajurwedyjskim kuracjom zdrowotnym, comiesięcznym rekomendacjom według pór roku i przy uwzględnieniu konkretnych problemów zdrowotnych.
Przepis na przygotowanie ghee:
- Wysokiej jakości, niesolone masło o najwyższej możliwej zawartości tłuszczu, powoli rozpuszczaj w garnku z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając.
- Masło gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż wygotuje się z niego cała woda.
- Podczas gotowania na powierzchni tworzy się piana z białek mleka, laktozy i cukru, którą na bieżąco zbieraj łyżką i wyrzucaj.
- Gdy na dnie pojawi się złocistobrązowy osad, odstaw garnek z ognia, aby nie przypalić masła.
- Po zebraniu piany i wyparowaniu wody pozostaje klarowny złocisty płyn z osadem na dnie garnka – ghee.
- Odczekaj chwilę, aż nieco ostygnie i przelej ciepłe ghee przez ściereczkę lub pieluchę do przygotowanego pojemnika z grubszego szkła lub ceramiki.