Wiosenne napoje detoksykujące są łagodniejszą alternatywą dla wiosennych kuracji postnych, gdzie wspomagają oczyszczanie organizmu i są stosowane jako substytut obfitych posiłków.
Ajurweda to tysiącletnia skarbnica wiedzy o działaniu różnych ziół i przypraw, które usuwają z organizmu produkty przemiany materii, regenerują jego funkcje psychosomatyczne oraz wprowadzają organizm w ogólną równowagę i harmonię.
Najważniejszym organem związanym z krążeniem, a zwłaszcza z filtracją krwi, jest nasza wątroba. Po zimie, kiedy organizm naturalnie boryka się z niskimi temperaturami, obfitszym pokarmem i stagnacją spowodowaną niewystarczającą aktywnością fizyczną. Wątroba musi radzić sobie ze zwiększoną ilością nagromadzonych substancji toksycznych, które są niewystarczająco wydalane z organizmu. Wątroba jest również miejscem, w którym mogą gromadzić się mentalne toksyny z powodu przedłużającego się stresu psychicznego. Oczyszczanie wątroby, przewodu pokarmowego, nerek i układu limfatycznego składa się na kluczową wiosenną detoksykację.
Kurkuma – oczyszcza wątrobę i krew
Zgodnie z tradycją Ajurwedy, kurkuma uważana jest za doskonały środek oczyszczający krew i wspomagający pracę wątroby. Jej gorzki i lekko cierpki smak działa przeciwzapalnie na organizm, oczyszcza krew i wspomaga krążenie czym przyczynia się do korzystniejszego wyglądu skóry. Dodatkowo stymuluje trawienie białek oraz zapobiega powstawaniu toksyn i wzdęć.
Kurkuma jest składnikiem przyprawy curry używanej w potrawach warzywnych, z punktu widzenia Ajurwedy jest tridoszowa – czyli odpowiednia dla wszystkich trzech konstytucji ciała: vaty, pitty i kaphy. Kurkuma szczególnie wskazana jest dla doszy pitta, dodana np. do jogurtu wspomaga trawienie.
Przepis na świeży ajurwedyjski sok z Amalaki & kurkumą
Ten zdrowy napój to połączenie owoców, warzyw oraz drobnego proszku ze świeżo zmielonych amalaki i kurkumy. Jako jedno z najbogatszych źródeł witaminy C i przeciwutleniaczy w przyrodzie, Amalaki optymalizuje układ odpornościowy, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, zwiększa wchłanianie żelaza oraz zmniejsza zmęczenie i znużenie. Korzystnie wpływa również na zdrowe działanie żołądka i przewodu pokarmowego.
Świeży sok zalecamy wypić rano, przed śniadaniem lub zamiast śniadania w ramach wiosennego oczyszczania. Tak samo wieczorem, albo po lekkiej kolacji, która powinna mieć miejsce do godziny 18:00, albo jako jej zamiennik. W celu uzyskania efektu detoksykacyjnego, stosuj przez co najmniej 7-10 dni.
Dla 2 osób będziesz potrzebować:
- pęczek marchewki
- 3 większe pomarańcze
- 1 mała sałata lodowa
- 2-3 łyżeczki Ajurwedyjskiego napoju Amalaki & Kurkuma
Przygotowanie
Umyj marchewki i sałatę, obierz pomarańcze; wszystko włóż do wolnoobrotowej wyciskarki, z powierzchni uzyskanego soku usuń nadmiar piany, i dodaj 3 łyżeczki proszku amalaki z kurkumą. Proszek może osiadać na dnie, dlatego należy dobrze wymieszać napój, najlepiej w szejkerze.
Spożyj w ciągu jednego dnia, przechowuj w lodówce.