Z ajurwedyjskiego punktu widzenia czerwona soczewica jest trzydoszowa, odpowiednia dla wszystkich trzech konstytucyjnych typów: vata, pitta i kapha oraz ich kombinowanych wersji.
Konsumując ją z niewielką ilością oleju lub ghee, ustrzeżemy się możliwości nieznacznego zwiększenia vaty.
Medytacyjna dieta
Inną interesującą właściwością jest słodki smak posiadający chłodzące cechy a także lekkość i miękkość, które uważane są za sattwiczne - harmonizują ciało, uspokajają umysł i dostarczają więcej światła do organizmu. Dlatego polecamy jako odpowiednie pożywienie przy uprawianiu jogi i medytacji.
Czerwona soczewica wzmacnia również hematopoezę, oczyszcza wątrobę i jest źródłem żelaza. Składa się głównie z węglowodanów, białek i błonnika, ponadto zawiera witaminę B i magnez.
Prosty przepis na hummus z czerwonej soczewicy
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki tahini (pasta sezamowa)
2 łyżki ghee (roztopione masło)
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka kamiennej soli
1 łyżeczka przyprawy garam masala
Przygotowanie:
Kilka razy przepłucz soczewicę w zimnej wodzie, pozbądź się zmętnienia i piany. Następnie gotuj do miękkości, nadmiar wody wygotuj lub odlej. Po schłodzeniu dodaj pozostałe składniki i wymieszaj aby uzyskać konsystencję pasty.