Jesteś tutaj

Hummus z czerwonej soczewicy - idealny pod kątem jogi i medytacji

Z ajurwedyjskiego punktu widzenia czerwona soczewica jest trzydoszowa, odpowiednia dla wszystkich trzech konstytucyjnych typów: vata, pitta i kapha oraz ich kombinowanych wersji.

Konsumując ją z niewielką ilością oleju lub ghee, ustrzeżemy się możliwości nieznacznego zwiększenia vaty.

Medytacyjna dieta

Inną interesującą właściwością jest słodki smak posiadający chłodzące cechy a także lekkość i miękkość, które uważane są za sattwiczne - harmonizują ciało, uspokajają umysł i dostarczają więcej światła do organizmu. Dlatego polecamy jako odpowiednie pożywienie przy uprawianiu jogi i medytacji.

Czerwona soczewica wzmacnia również hematopoezę, oczyszcza wątrobę i jest źródłem żelaza. Składa się głównie z węglowodanów, białek i błonnika, ponadto zawiera witaminę B i magnez.

Prosty przepis na hummus z czerwonej soczewicy

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki tahini (pasta sezamowa)
2 łyżki ghee (roztopione masło)
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka kamiennej soli
1 łyżeczka przyprawy garam masala

Przygotowanie:

Kilka razy przepłucz soczewicę w zimnej wodzie, pozbądź się zmętnienia i piany. Następnie gotuj do miękkości, nadmiar wody wygotuj lub odlej. Po schłodzeniu dodaj pozostałe składniki i wymieszaj aby uzyskać konsystencję pasty.
 

 

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.