Oczy & wzrok

Ajurwedyjskie eliksiry odżywcze

  • Terminalia bellirica pozytywnie wpływa na optymalny stan oczu i sprzyja dobremu widzeniu
  • Terminalia chebula wspomaga pracę układu nerwowego i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania oczu
  • Centella asiatica wspomaga funkcje wzrokowo-poznawcze
  • Glycyrrhiza glabra przyczynia się do wyciszenia układu nerwowego
  • Asparagus racemosus działa jako „rasájana” na odmłodzenie i witalności organizmu
  • Eclipta alba wzmacnia zdrowie psychiczne i prawidłową pracę wątroby

       Suplement diety

Authentic Ayurveda

Poznaj sposób powstawania ajurwedyjskich eliksirów i napojów z owoców Amalaki

-+
Cena: 32,00 zł
z VAT

Jestem bardzo zadowolona z ziołowych eliksirów. Naprawdę działają i są bogate w minerały i składniki odżywcze, nawet gdy są stosowane w niewielkich ilościach. Nie mam nic innego niż pozytywna opinia na temat herbat, które kupiłam dla moich przyjaciół.

Regimantas

Mogę polecić Wasze produkty. Mam doświadczenie z różnymi rodzajami herbat, używałam też dwóch eliksirów, w tym na oczy. Obecnie biorę jeden na odporność i wciąż czeka na mnie eliksir do włosów. Te dwa wygrałem w waszym quizie :) Gorące napoje też są doskonałe. Nadal będę kupować wasze produkty. Życzę wielu sukcesów :)

Katarína, Prešov

Nayanaprash to odżywczy eliksir ziołowy sprawdzający się przy optymalizacji funkcji wzrokowych i poprawy jakości widzenia. Najczęstszymi przyczynami pogorszenia jakości wzroku są jednostronne obciążanie oczu w postaci złych nawyków, takich jak: czytanie na brzuchu, niedostateczne oświetlenie, praca przy komputerze czy oglądanie telewizji bez regularnych przerw. Niewłaściwa postawa związana z siedzącą pracą powoduje sztywność karku, brak dopływu krwi do głowy i nierównomierne obciążenie mięśni okoruchowych. Na tej podstawie mogą rozwinąć się objawy neurologiczne w postaci ucisku i bólu oka, które obniżają komfort widzenia. Na jakość widzenia wpływa również napięcie psychiczne, stres czy brak snu, co skutkuje bólem głowy, zaczerwienieniem lub pieczeniem oczu, zespołem suchego oka, zapaleniem spojówek i ogólnym zmęczeniem.

Zalecana dawka

1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie samodzielnie lub popijając filiżanką ciepłego mleka lub wody.
Przygotowanie łagodnego napoju: 1 łyżeczkę rozmieszać w 250 ml ciepłej wody

Używanie

Ajurwedyjskie eliksiry ziołowe wzmacniają odżywianie tkanek fizycznych (dhátus) i wspierają oczyszczanie układów fizycznych (srótámsi). Stanowią część kuracji odmładzajacej i rewitalizującej ciała oraz umysłu (rasájana). Tradycyjnie należy je popijać ciepłym mlekiem lub wodą, które w medycynie ajurwedyjskiej używane są jako media lub środowisko (anupána) do przygotowania, używania, ukierunkowania oraz lepszego wchłaniania preparatów ziołowych. Do dalszych preparatów zwiększających działanie terapeutyczne ziół (vehikula) zaliczamy miód, syrop trzcinowy lub surowy cukier, masło klarowane (ghí) lub olej.

Zalecamy stosować maksymalnie dwa eliksiry ziołowe jednocześnie. Więcej eliksirów można stosować naprzemiennie w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli stosowane są dla normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia psychicznego i fizycznego. W celu ich optymalnego działania należy je stosować przed jedzeniem, zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. W przypadku naprawiania poważniejszych dolegliwości zdrowia psychicznego lub fizycznego eliksiry kuracji ajurwedyjskich należy stosować w dłuższym okresie czasu w rozpięciu 1–3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Specyficzny smak każdego eliksiru jest elementem jego terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków.

W systemie medycyny ajurwedyjskiej letnie lub przegotowane mleko uważane jest za powszechny składnik receptur zdrowotnych z uwagi na posiadane satwiczne właściwości. Obniża gorzki smak doszy pitta oraz uspokaja rozdrażnione emocje. Używane jest jako odżywcze pożywienie i powoduje zdrową tonizację organizmu ludzi z przewagą doszy vata. Wspiera powstawanie życiowej siły odżas, która stanowi podstawę układu odpornościowego połączonego z dostatecznym udziałem doszy kapha. U ludzi z wrażliwym układem trawiennym lub spowolnionym metabolizmem mleko może powodować dolegliwości trawienne co objawia się zaflegmieniem, biegunką lub wzdęciami. W takim przypadku stosownym bedzie dodanie do mleka szczypty imbiru, lub kardamonu.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Skład

emblica officinalis, terminalia bellirica, terminalia chebula, centella asiatica, glycyrrhiza glabra, asparagus racemosus, eclipta alba, boerhaavia diffusa, foeniculum vulgare, pterocarpus marsupium, curcuma longa, prunus dulcis, pimpinella anisum, aegle marmelos, syzygium aromaticum, piper longum, ghee (masło klarowane), syrop trzcinowy

Waga

200 g ziołowego dżemu

Powiązane produkty

ALOCHAKA

Oczy & funkcje wzroku

32,00 zł
-+

AMALAKI napój RÓŻA

Odporność & rewitalizacja skóry i dobry wzrok

25,00 zł
-+

MAJJAPRASH

Mózg & nerwy

32,00 zł
-+