Jesteś tutaj

AMALAKI - przewodnik konsumenta

Czy słyszeliście o nim? Krótko mówiąc, ten malutki indyjski owoc jest wielkim skarbem ajurwedyjskiej medycyny, która stosuje go od ponad 2500 lat.

AMALAKI (Liściokwiat garbnikowy lub agrest indyjski) Zawarta w nim duża ilość przeciwutleniaczy i witaminy C , skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu z wolnych rodników. Ponadto, silnie stymuluje układ odpornościowy i odżywia tkanki ciała. Więcej o tej roślinie dowiecie się z artykułu Amalaki - niebiański owoc Indii.

W tym miejscu chcielibyśmy podzielić się z wami możliwościami, jak najefektywniej czerpać korzyści z tego tradycyjnego owocu ajurwedy. Amalaki przetwarzamy od 15 lat, cały proces opiera się na ręcznej obróbce, roślinę tą oferujemy w kilku wariantach.

Przewodnik konsumenta owoców amalaki

Amalaki to doskonały dodatek do żywności. Jako tradycyjnie suszony ajurwedyjski owoc, gotowy jest do bezpośredniego spożycia. Inna jego postać, to ajurwedyjski eliksir lub czysty proszek o jakości RAW, który można stosować w postaci herbaty ajurwedyjskiej. Gorący napój amalaki świetnie smakuje z miodem lub w połączeniu z koktajlem ze świeżych owoców, wtenczas uzyskujemy wyśmienite ajurwedyjskie smoothie. Od was zależy, co wybierzecie. Stopniowo przejdziemy przez te wszystkie możliwości.

AMALAKI jako:

- tradycyjne suszone owoce (zapobieganie i odporność)
- ajurwedyjski eliksir (regeneracja i witalność)
- gorąca amalaki z miodem (oczyszczanie i zdrowie)
- ajurwedyjska herbata (przy zdrowotnych problemach)
- ajurwedyjskie smoothie z amalaki (odświeżenie i stymulacja)

Amalaki jako suszone owoce - doskonała profilaktyka

Możesz spróbować świeżych owoców amalaki, ale niewielu jest w stanie zjeść cały owoc, chociaż jego rozmiar odpowiada większemu agrestowi. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, sam w sobie jest bardzo kwaśny i cierpki. Ma również gorzki, ostry i słodki smak, dzięki czemu posiada 5 z 6 smaków, które rozpoznają nasze zmysły. To sprawia, że jest doskonałym środkiem, w ajurwedzie służącym zharmonizowaniu wszystkich trzech biologicznych energii: vata, pitta i kapha, których indywidualne proporcje mogą być kontrolowane przez odpowiednio dobraną dietę o właściwych smakach.

Amalaki występuje zawsze w suszonej, słodzonej formie, co sprawia, że jest pyszne. Znaczenie ma to, czy owoc zbierany jest we właściwy sposób, w naturalnym środowisku bez chemicznych nawozów i w dojrzałej fazie oraz w jaki sposób jest suszony i jak jest słodzony.

Amalaki natural, podobnie jak inne oferowane przez nas gatunki, pochodzą z ręcznego zbioru w dziewiczej przyrodzie. Rolnicy o małym areale, którzy często utrzymują się z dziko rosnących ziół i owoców, ręcznie zbierają płody drzewa amalaki w regionach, w których one naturalnie występują, często w bliskości lasów, przy których mieszkają. Po zebraniu rozkładają je na płaskich dachach domów, w ten sposób owoce są naturalnie suszone na słońcu, a następnie drylowane. Rolnicy sprzedają część zbiorów bezpośrednio do naszej ziołowej manufaktury w Katmandu, gdzie tak pozyskane amalaki używamy do przygotowywania ajurwedyjskich herbat.

Ciekawostka:

Na niektórych obszarach amalaki zbierają również miejscowe plemiona, takie jak plemię Soliga, jedno z najstarszych plemion w Indiach. Ludy te utrzymują się ze sprzedaży leśnych owoców. Żyją w południowym stanie Karnataka w rezerwacie Biligiri Rangaswamy. Swoje tradycyjne mieszkania budują wysoko na gałęziach drzew, aby w ten sposób chronić się przed dzikimi zwierzętami, dlatego nazywani są drzewnymi ludźmi.

Jeśli owoce amalaki są przeznaczony do bezpośredniego spożycia, do gryzienia całych kawałków (Amalaki natural 100g), przygotowanie wygląda nieco inaczej - na świeżo, najpierw pozbywa się pestki i kroi na ćwiartki. Następnie zanurza się je w soku z trzciny cukrowej (świeżo wyciskany sok z długich liści trzciny cukrowej, który indyjskie dzieci uwielbiają ssać). Tak nasączone owoce, przed umieszczeniem na tacach do suszenia, płucze się kilkakrotnie czystą wodą, zabieg ten ma na celu zredukowanie obecności soku z trzciny. W kolejnej fazie, owoce są suszone przy użyciu energii słonecznej w tradycyjnych suszarkach, w temperaturze nie przekraczającej 40 ° C. Tak powstaje przysmak, który jest popularnym suplementem witaminowym dla dzieci i dorosłych.

WSKAZÓWKA: przy codziennym spożywaniu w ramach zwykłej profilaktyki, zalecamy 3 kawałki dziennie; przy zagrożeniach: zmiana pory roku, spadek odporności itd., można spożyć całe opakowanie.

WSKAZÓWKA: Wypróbuj różne rodzaje amalaki - amalaki natural są obtaczane w świeżo zmielonych przyprawach: imbir, cynamon, kardamon, trawa cytrynowa, mięta i kakao, co dopełnia ich smak i wzbogaca działanie. Próbowaliście ich?

Amalaki jako środek medycyny ajurwedyjskiej

Przechodząc do tradycyjnych sposobów używania amalaki w ramach ajurwedyjskich zabiegów leczniczych, owoc ten będziemy spożywać w postaci tak zwanych avalehas - dżemów ziołowych lub eliksirów czy też jako prozdrowotne herbaty / napoje.

Avalehas - ajurwedyjskie ziołowe eliksiry z amalaki

W tym przypadku amalaki są po prostu gotowane, podobnie jak owoce, z których zwykle wytwarza się marmoladę. Tak powstaje dżem, do którego na różnych etapach dodaje się ajurwedyjskie zioła. Niekiedy używa się korzenie (np. Imbir, ashwagandha - żeńszeń indyjski, kurkuma, lukrecja, itd.), niekiedy dodaje się owoce (kardamon, trzcina cukrowa, pieprz, kolendra, itd.), inne z kolei zawierają łodygi, liście lub korę (guduchi, cynamon, szparagi, drzewo sandałowe, brahmi, itd.). Ponadto, dodaje się klarowane masło (ghee) i miód.

Doskonale obrazuje to legenda o mędrcu Chyawanie, który w czasach starożytnych odzyskał młodość i witalność, przy czym dokonał tego spożywając amalaki wraz z wybranymi rodzajami ajurwedyjskich ziół i dożył w pełni zdrowia nieprzeciętnie sędziwego wieku. Najsłynniejszy eliksir ajurwedyjski został nazwany jego imieniem i nazywa się Chyawanprash. Za najwyższą jakość naszego Chyawanprash ręczymy, a jako rekomendację możemy zapewnić, że sami go regularnie i z przyjemnością konsumujemy!

WSKAZÓWKA: zażyj łyżeczkę rano i wieczorem i popij mlekiem / mlekiem roślinnym, dostarcz swojemu ciału źródło energii, które zwiększy siłę odżasu - esencję układu odpornościowego.

Ponadto możesz wybrać inny z naszych ajurwedyjskich eliksirów – stworzyliśmy je według własnych receptur opartych na Chyawanprash. Pozostałe rodzaje ajurwedyjskich eliksirów dedykowane są konkretnym problemom zdrowotnym, takim jak: kości i stawy, układ nerwowy, wątroba i krew, układ trawienny, mięśnie, układ oddechowy, drogi moczowe, cera i skóra, układ reprodukcyjny i inne.

Gorące amalaki albo ajurwedyjskie smoothie?

Drobno zmielony czysty proszek w jakości RAW, uzyskiwany z suszonych na słońcu amalaki można używać jako gorący ajurwedyjski napój (1 łyżeczkę mieszanki należy zalać gorącą wody i dodać miód według własnego smaku), sproszkowane amalaki można także konsumować jako ajurwedyjskie smoothie, gdzie wystarczy zmiksować świeże owoce i dodać do nich którąś z mieszanek amalaki. Polecamy gustownie zbalansowane koktajle owocowe, które opracowaliśmy zgodnie z ajurwedyjską wiedzą, przepisy można bezpłatnie pobrać wprost z naszej strony, korzystając z tego linku.

Nasze ciało zyskuje najwięcej, gdy pijemy gorący napój wraz z osadem, który częściowo osadza się na dnie, dlatego też, dobrze jest zamieszać napój przed każdym łykiem. Ponieważ jest w pełni BIO (naturalny), nie rozpuszcza się tak jak powszechnie dostępne napoje instant z proszku, które zawierają wiele barwników, słodzików, konserwantów i środków przeciwzbrylających. Dla zwiększenia walorów smakowych zalecamy dodać miód lub inny naturalny słodzik. W przypadku ajurwedyjskiego smoothie proszek miesza się z miąższem owoców, więc nawet nie wyczuwamy jego obecności podczas konsumpcji.

WSKAZÓWKA: Poznajcie kombinację amalaki z innymi dodatkami, takimi jak: moringa, kurkuma, młody jęczmień, spirulina, mumio, ashwagandha oraz imbir i przygotujcie gorący napój lub zdrowe smoothie według własnych upodobań.

Czy wiesz, że:

Amalaki ma bardzo wyjątkową zdolność retencyjną - w każdej sytuacji dąży do utrzymania maksimum składników odżywczych, w tym i witaminy C. W praktyce oznacza to, że może być gotowany do 8 minut, zachowując 95% swoich witamin. Dlatego nie bójcie się, sproszkowane amalaki zalać wrzącą wodą, czy zagotować ajurwedyjską herbatę (zalecamy 3-5 min). Tak więc, amalaki w ajurwedyjskich eliksirach, w których wszystkie składniki muszą być razem ugotowane, nie jest zubożałe.

Ajurwedyjska herbata z amalaki

Ostatnim i najbardziej tradycyjnym sposobem jest użycie amalaki w ajurwedyjskiej herbacie. Z naszej listy 55-ciu rodzajów ręcznie łączonych ziołowych mieszanek, amalaki (Emblica Officinalis) zawiera 24. Najbardziej znaną kombinacją ajurwedyjską jest Triphala, gdzie łączy się działanie trzech owoców - amalaki z płodami dwóch rodzajów migdałecznika (Terminalia Chebula, Terminalia Bellirica). Ta kombinacja silnie odtruwa przewód pokarmowy, jest zwykle bardzo gorzka i można ją kupić w kapsułkach. Zalecamy raczej płyny, które są wchłaniane szybciej i lepiej przez organizm, dlatego oferujemy tę ajurwedyjską herbatę wraz z ziołami, które złagodzą jej smak i sprawią że jej picie będzie przyjemniejsze.

Czy już zdecydowaliście, która metoda najbardziej wam odpowiada? Oto zalety zdrowotne amalaki:

Oczyszczanie ciała - wzmocnienie odporności - odżywianie i regeneracja komórek

Amalaki działa jako doskonały tonik przy optymalizowaniu funkcji odporności, trawienia, metabolizmu, wątroby, krwi, serca, aktywności mózgu i układu nerwowego. Wspinacze, którzy go znają, zabierają go na wyższe wysokości, gdzie pomaga im w ustabilizowaniu wrażliwego żołądka, wspomagają produkcję krwinek, natlenienie krwi i tkanek. Przyspiesza regenerację organizmu przy dużym wydatku energetycznym i obciążeniu pracą, jest również naturalnym suplementem witaminy C dla dzieci.

W Amalaki znajdziesz:

- szerokie spektrum przeciwutleniaczy (substancji zmniejszających proces utleniania, który odpowiada za starzenie się i śmierć komórek)
- witaminy C, B1 i B2
- bioflawonoidy (witaminy wspomagające odporność ścian komórkowych na przenikanie wolnych rodników) - silne stężenie życiowo niezbędnych esencjonalnych aminokwasów
- minerały takie jak: wapń, żelazo i fosfor

UWAGA: Trwa jesienna promocja, przy każdym zrealizowanym zamówieniu, otrzymacie w prezencie owoce AMALAKI, za darmo!*

*akcja trwa do wyczerpania zapasów 

 

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.